fbpx
info.simplev@gmail.com

0

 x 

Košarica je prazna.

No image set

Zeleni život vege mama

165,00 kn
U vrijeme kada istraživanja pokazuju da se djeca i obitelji loše hrane te da je zdravstveno stanje populacije sve lošije, na hrvatsko je tržište došla stručna, ali vrlo zabavna publikacija o biljnoj prehrani za cijelu obitelj.

Raspoloživost: Na zalihama

 

Zeleni život vege mama je riznica znanja o biljnoj prehrani temeljenoj na znanstvenim činjenicama, nadasve jedinstvena jer detaljno obrađuje prehranu svih dobnih skupina, trudnica i dojilja te je prilagođena alergičarima. Ona je u stvari namijenjena svima jer predstavlja temelj onoga što trebamo znati o prehrani općenito. Ono što ovaj priručnik čini jedinstvenim na tržištu je i način na koji su predstavljene informacije – one nisu dosadne i komplicirane. Dapače, svaka je namirnica objašnjena jednostavnim rječnikom – a o sebi govore upravo one same - predstavit će nam se mnogi poput miss Heljde, super junaka Batata, snažnog Kelja, čistačice Tikvice... a gospodinu Kikirikiju, na primjer, nije jasno zašto su neki ljudi alergični na njega pa su u knjizi obrađeni alergeni i intolerancije.

Obradili smo sve važne mikro i makro nutrijente a sve namirnice smo prikazali u tablicama i to kroz korištenje žlica i šalica za mjerenje količina.

Vrlo je praktična za korištenje te sadrži primjere jelovnika, primjere što sve možemo pripremiti s jednom namirnicom u nekoliko recepata. Također, obnavljamo znanje o našim domaćim super namirnicama koje su s vremenom pale u zaborav. Kreirale smo brza zdrava jela, jela za alergičare, jela za putovanja, tradicionalna jela na biljni način. Učimo vas o načinima obrade i skladištenju namirnica, napravili smo školicu zamjene za jaja, izradu biljnog sira te još mnogo toga pod povećalom nutritivnih izračuna.

 

Na hrvatskom tržištu nije postojala adekvatna literatura o biljnoj prehrani - do sad! Upravo iz te odgovornosti krenuli smo u detaljno istraživanje, čitanje i edukaciju o toj temi. Te činjenice bile su pravi poticaj za pisanje ove knjige. Knjige koja spaja osobna i stručna iskustva nas mama – mame entuzijastkinje po pitanju zdrave biljne prehrane i mame sa stručnim znanjem nutricionizma (znanosti o prehrani). Autorica Ivana Šimić, je mag. Nutricionizma koja se dodatno educirala i o biljnoj prehrani, a ja -Iva Janeš, mag.oec., osnivačica sam Facebook grupe Zeleni život vege mama (koju vodimo zajedno uz suradnju s doktorima i drugim stručnjacima) . Navedena grupa ima više od 4300 članova koji na dnevnoj bazi razmjenjuju iskustva, educiraju se i traže provjerene informacije. Susrećemo se s mnogo pogrešnih navoda i zastarjelih mišljenja, te smo razlog za pisanje ove knjige pronašle u želji da pomognemo pri učenju osnova o zdravoj prehrani svih dobnih skupina – sakupivši točne, provjerene i relevantne informacije na jednom mjestu. Kako bi pružili sigurnost i mogućnost istraživanja, jedno od poglavlja je i popis korištene literature, odnosno stručnih publikacija.

 

 

Današnji način života donosi mnoge izazove, posebno za mlade roditelje koji često nemaju podršku okoline, jer se samo jedna ili dvije generacije ispred „zaboravila“ hraniti cjelovitim prirodnim namirnicama. Unatoč velikom napretku društva, nezarazne kronične bolesti poput dijabetesa tipa 2, bolest srca i krvnih žila te karcinoma uzimaju sve više naših najmilijih u sve ranijoj dobi. Zajednički faktor rizika za ove bolesti je upravo prehrana. Nedostatak vremena, ali i ideja, izazovi su koje svakodnevno susrećemo. No, dobra vijest je da uz malo organizacije možemo lako i brzo osigurati zdrave i ukusne obroke bez stresa za cijelu obitelj. Mi smo u knjizi naveli razne „trikove“ za izbirljivce te savjete kako bolje organizirati vrijeme koje nam je potrebno za pripremu jela.

Upravo je konzumacija voća i povrća povezana s manjim rizikom od razvoja kroničnih bolesti kasnije tijekom života. Rano djetinjstvo predstavlja kritično razdoblje za uspostavljanje prehrambenih navika u djece i obitelj tu ima primarnu ulogu. Roditelji koji počinju s dohranom prvenstveno trebaju imati strpljenje sa sobom i s djetetom. Najčešća pogreška se događa nakon što dijete napuni 12 mjeseci, kada polako može početi slijediti obiteljsku prehranu. U tom razdoblju kreće i faza jedenja i nejedenja pa roditelji pokleknu i krenu davati samo ono što kod njihovog djeteta prolazi.

Upravo mi - roditelji, moramo biti primjer našoj djeci. Često roditelji žele zdravo hraniti dijete, ali nisu spremni mijenjati svoje loše navike. Matematika je jednostavna, ako Vi jedete zdravo i Vaše će dijete slijediti primjer, i dobrobit će se itekako vidjeti. Djeca nas gledaju i uče od nas. Pritisak na dijete da silom jede voće i povrće neće dati pozitivan efekt za razliku od poticajne okoline koja bi svakom djetetu trebala biti dobar primjer.

 

Često se spominje kako je biljna prehrana isključiva, jer isključuje namirnice životinjskog porijekla, no oni koji su se upustili u takav način prehrane radije je definiraju kao prehranu koja uključuje i podsjeća na puno dostupnih, ali neopravdano zanemarenih namirnica. Konzumacija mahunarki kao i korjenastog povrća konstantno se smanjuje, a svjedoci smo i poražavajuće statistike o konzumaciji voća i povrća kod djece, kako kod nas tako i u svijetu. Ispitivanje prehrambenih navika djece u osnovnim školama u Republici Hrvatskoj u sklopu projekta Ponašanje u vezi sa zdravljem u djece školske dobi, pokazalo je da 66 % učenika i učenica ne jede voće svaki dan, a 76 % učenika i učenica ne jede povrće svaki dan.

 

 

delivery truck 318 47759 Besplatna dostava za narudžbe iznad 449 kn

O nama

Veganska internet trgovina Pusti otok

Dostava:

30 kn, iznad 450 kn BESPLATNA

Varaždin: 10 kn, iznad 150 kn BESPLATNA

VELEPRODAJA

Kontakt

Korisnička podrška: 099 69 19 767

Prodaja:

radnim danom od 8:30 do 15:30h

099 69 19 767

info.simplev@gmail.com

Mail narudžbe: narudzba.pustiotok@gmail.com

    Ponuda